Hund hjælper hund i nød

En video af en hund, der tilsyneladende vogter over sin sårede kammerat efter tsunamien i Japan, er gået verden rundt. Hundens næsten menneskelige opførsel rører mange, men er ikke usædvanlig, fortæller forsker.

Hunde kan knytte stærke bånd

Videoen er blevet set af millioner verden over, og den mudrede og frysende hunds opførsel har rørt mange mennesker på grund af den næsten menneskelige hengivenhed, hunden udviser. En hengivenhed, der ikke er usædvanlig, fortæller professor ved Institut for Produktionsdyr og Heste ved Københavns Universitet, Björn Forkman.

De fleste, der arbejder med hunde er enige om, at hunde godt kan knytte stærke bånd - der er nogen, de rigtig godt kan lide, og nogen, den virkelig ikke kan lide, siger han.

Han fortæller dog også, at der kun er lavet meget lidt forskning i hundes forhold til hunde. De sidste ti år er der blevet forsket en del i hundes forhold til mennesker, men der mangler stadig konkret viden om hundenes indbyrdes relationer.

Man kan ikke bevise, at dyr har følelser. Filosoffer har i mange år diskuteret, om man overhovedet kan bevise, at mennesker har følelser, og så er det endnu sværere med dyr, siger han.

Björn Forkman hælder personligt til, at hunde har følelser.

Der er så mange ting, der indikerer, at der kan være bånd mellem dyr, at det er for ekstremt helt at afvise, at hunden har følelser for den anden hund. Men det er bare en følelse, jeg har, siger Björn Forkman.

Se videoen her: http://www.youtube.com/watch?v=uct9Kzjw9XY

Kilde: EB/Videnskab.