Hepatitis C-virus opdaget hos hunde

I en ny undersøgelse har forskere netop fundet en hidtil ukendt Hepatitis C-lignende virus hos hunde. Opdagelsen giver et nyt indblik i, hvordan Hepatitis C måske har udviklet sig i mennesket, og giver også forskerne håb om bedre at kunne forske i, hvordan den forårsager sygdom. Det skriver Science Daily.

Hepatitis C-virussen hos mennesker (HCV) påvirker omkring 200 millioner mennesker i hele verden, deriblandt 3,2 millioner amerikanere, som er kronisk smittede. Størstedelen af disse patienter er smittede uden at vide det, og spreder derved virussen til andre. Men opdagelsen af Hepatitis C hos hunde (CHV) viser nu det første kendte eksempel på Hepatitis-lignende infektion hos ikke-menneskelige arter. Det overbeviser nu forskere om, at virussen fra begyndelsen blev overført til mennesket via kontakt med hunde eller andre relaterede arter for over 500 år siden, længe efter at hunden var blevet en tæmmet art.

- Taget i betragtning, at HIV stammer fra aber, forventede vi også at finde de tættest relateret virusser til hepatitis C hos andre såkaldte primater, altså abe-lignende arter som os selv, siger forsker Amit Kapoor. Han tilføjer dog:

- Da vi imidlertid analyserede prøver fra hunde, som havde været involveret i udbrud af respiratoriske sygdomme, faldt vi altså over denne virus, som lignede menneske-hepatitis meget mere end de andre vira fra samme familie. Indtil videre har vi kun stødt på virussen i syge dyr, hvor nogle af dem er døde af uforklarlige årsager.

Hvordan hepatitis C opstod, er fortsat et mysterium, og derfor understreger forskeren også, hvor vigtigt det er, at man ikke kun begrænser sig til at undersøge pattedyr, når det kommer til sygdommen, men også forsøger at kigge udover de arter i forsøg på at finde ud af, hvor det kommer fra. Amit Kapoor understreger videre, at der ikke er fare for, at vor tids hunde vil smitte mennesker med hepatitis C.

Kilde: BT / VMH.