Hofteledsdysplasi

Sygdommen er meget smertefuldt for hunden og generelt kan alle hunde udvikle en eller anden form af grad af HD. Ser man på str. er den dog mest set hos store racer, som f.eks:

1. Schæferhund
2. Labrador Retriever
3. Dalmatiner
4. Golden Retriever
5 Tysk Pointer ( Korthåret )
6. Dobermann

Selve sygdommen / lidelsen er en markant misdannelse i bækkenpartiet, hvor hofte og benknoglen ikke har en fri glidning i hofteskålen, grundet nedbrydning af knoglemassen. Det bevist, at sygdommen er arvelig betinget og selv om en hvalp ikke har bevis på sygdommen, kan den senere i hundens liv udvikle HD. Normalt vil sygdommen begynde at vise sig allerede i 4-5 år alderen, hvor hunden begynder at få svært ved at rejse sig, halter/har stivhed eller bliver inaktiv når den står på gåturen.

Det derfor vigtig man som ejer tager disse begyndende signaler alvorligt, for en hund med HD kan sagtens få sig et langt og godt liv alligevel, med den rette behandling og lindring af hoftepartiet. En efterfølgende dietkost / fedtfattig kost er alfa og omega, da en overvægt er med til at gøre lidelsen endnu mere smertefuldt, grundet den ekstra vægt der vil hvile på hofterne. Dyrlægen vil givet også senere i forløbet anbefale en svag medicinering, som f.eks. Carprofen. Andre lindringer som guldkur, blid massage, hundesvømming og akupunktur er også set som en særdeles god måde at holde smerterne i skak på.

Hvordan undgår man HD ?. Der er aldrig en 100 procent garanti, men et godt sted og starte er ens egen fornuft og indsigt. Mange opdrættere er meget obs på denne sygdom, og mange af dem gør et stort arbejde for at prøve at udavle den i blodlinierne. DKK / specialklubberne har i mange år haft et godt samarbejde med flere af disse opdrættere, og det vil da være en rigtig god start at kontakte dem og evt. få en attest på kennelens avlsarbejde.

Hvad med køb af en blandingshvalp/hund ?. Risikoen for garanti er ikke anderledes m.h.t. graden af HD end hos den rene race. Problemet ligger i, at man her kan handle i total blinde, da de reelle blodlinier kan være meget svært at bevise og godtgøre for.