Beagle

Allerede før vor tidsregning beskrives en lille jagthunderace med lange ører, som “syngende” opsporede, jagede og dræbte småvildt, mens jægerne fulgte den til fods. Denne beskrivelse svarer fint til beaglen, som i grupper, kaldet packs, på 20-40 hunde den dag i dag flittigt bruges til harejagt - primært i England.

Da normannerne for snart 1000 år siden indtog England, bragte de en stor jagthunderace med sig. Denne Talbot, som mindede om nutidens blodhund, fik ved indkrydsning af andre racer stor betydning for udviklingen af de britiske houndracer, hvoraf beaglen er den mindste. Senere i beaglens udvikling ved man med sikkerhed, at forskellige terriers og andre hounds, som harriers og foxhounds, har været med til at forme størrelse og udseendet på den beagle, vi kender i dag.

Først omkring år 1500 dukker navnet beagle op. Indtil da er racen benævnt med andre navne, som f.eks. Kennettys, men fælles for både tidligere og nuværende navne er, at de alle betyder ”lille”, og beaglen er jo netop den mindste hound.

Det britiske kongehus har gennem flere hundrede år været kendt for at have beagle-packs. Disse kongelige beagler var dog ofte meget små, såkaldte Pocket Beagles. Elizabeth I’s beagler var endda så små, at de kunne gemme sig i skafterne på hendes handsker. Selvom disse minibeaglers jagtinstinkt sikkert har været upåklageligt, var denne størrelse hunde ikke særlig velegnede til timelange jagter, så de har højst sandsynligt mest været til pynt.

I begyndelsen af 1800-tallet dalede beaglens popularitet, da det blev moderne at jage ræv med de større foxhounds efterfulgt af ryttere til hest. Men da det ikke var alle beskåret at drive den dyrere sport med store hunde og heste, blev beagling til stadighed dyrket af de lavere klasser i samfundet.

I dag findes 74 registrerede Beagle-packs spredt ud over England og Wales, og en del af dem findes på de traditionsrige colleges, hvor de studerende tager del i arbejdet og træningen af hundene og ikke mindst i de traditionsrige jagter.

Storbritannien

Kanin- og harejagt.

13 år

Tæt og tilliggende.

Hound farve.

40

14

Ingen info er p.t. tilgængelig

Den kræver megen motion og aktivering.