Norsk Buhund

Racens alder er meget svær at fastslå nøjagtigt, da den formentlig stammer fra en slags nordisk urspidshund. Ordet Buhund dukker for første gang op i skriftlige kilder i slutningen af 1600-tallet, men det har dog næppe været en nøjagtig kopi af den buhund, vi kender idag.

Den forreste del af ordet "BU" står for bo eller boplads, og det er netop der buhunden hører til. Den har især været brugt på bondegårdene, hvor den både har været brugt som vagthund, jagthund, hyrdehund og hvad der ellers har været af opgaver.

I tidligere tider har den været brugt til, at jage dyr, som f.eks. elg, rådyr, ræv, bjørn og ulv og i vore dage til f.eks. vildmink.

Den første buhundeudstilling blev afholdt i Norge på Ålgård i Rogaland d. 20. marts 1926, og blev dømt af en mand ved navn Jon Sæland, som man kan takke for, at der idag findes en selvstændig race, der kaldes Norsk Buhund. Der havde indtil han tog fat ikke været nogen form for kontrolleret avl af Norsk Buhund. Han var kend som en meget hård dommer og kun de allerbedste blev valgt ud til fremtidig av, deriblandt den fineste og mest kendte af pionertidens hunde, nemlig Flink, som fik nr. 1 i buhundregistret og det er i høj grad den, der er stamfar til den moderne buhunderace. Det var også Jon Sælands fortjeneste, at man i 1939 kunne oprette Norsk Buhundeklub i Norge, som den første specialklub for racen.

Racen blev anerkendt i 1943. Den Norske Buhund kom første gang til Danmark i 1957 og senere er flere blevet importeret og opdrættet til dem vi så har idag.

Norge

Vagthund, gårdhund og alsidig hyrdehund.

Ingen info er p.t. tilgængelig

Dækpelsen tyk, fyldig og og hård, men ret glatliggende. På hovedet og benenes forside er pelsen forholdsvis kort. På halsen og brystet, bag på bagbenene og på halen er den længere. Blød og tæt underuld.

Hvedefarvet (bisquit) og sort med hvid aftegninger.

47

18

Øjenlidelser og hofteledsdysplasi.

Kræver god motion.