Welsh Springer Spaniel

Omkring århundrede skiftet begyndte den Engelske Kennel Klub at arbejde med at dele spaniels i 8 racer og i 1902 besluttes det at de rødhvide skulle hedder welsh springer spaniels. Den første som blev registreret var Corrin der var født d. 25 juni 1893 efter hannen Dash og tæven Busy og opdrættet af Colonel K. J. Blandy-Jenkins.
Corrins ejer mr. A T Williams, var waliser og primusmotor for at racen blev anerkendt. Hans egen familie havde samen med andre familier opdrættet rødhvide spaniel i Wales i mindst hundrede år. En anden og meget tidlig opdrætter var mr. Blendy-Jenkins, som boede i Llanharran. Hans hunde havde ofte en meget kendetegnende rød plet oppe midt på hovedet, som den dag i dag kaldes Llanharan-spot.

Den engelske raceklub : The Welsh Springer Club opstod også på dette tidspunkt. Klubbens sekretær var mrs. H. D. Greene. Hun var en betydningsfuld opdrætter med kennel navnet Longmynd. To af hendes hunde er afbillede på Maud Earls berømte tavle, som kan beses i original hos den engelske kennel klub. Desværre blev 2. verdenskrig ødelæggende for hendes ligesom som for andre kenneler. Mrs. Green frygtede af der skulle blive fødevaremangel i England, så hun aflivede samtlige hunde i kennelen, og mange andre fulgte efter med denne drastiske handling.

En af dem som beholdt sine hunde var den legendariske Harold Newman. Han begyndte med racen omkring 1920 og fortsatte med at være aktiv frem til sin død i 1980. Han var bl.a. opdrætter af den berømte Ch Dewi Sant, som i dag forekommer på alle welshers stambog, hvis man går tilstrækkeligt langt tilbage i generationerne. I de senere år som opdrætter havde Harold kennelen Pencelli.

Tregwillym er en anden kennel hvis navn og historie er uvægerligt knyttet sammen med racen, og som har været aktiv siden krigen. Cliff og Mary Payne er nu i 90'erne, men de har fortsat en håndfuld welsher. Andre betydningsfulde kenneler i efterkrigstiden er Plattburn, Brent og Dalati, som alle har haft en stor indflydelse på racens udvikling.

Det var kennel Høje Møn v/Ingelise og Ivan Selberg som introducerede welshen i Danmark. De havde overværet en markprøve i Wales og var blevet særdeles begejstret for Welshen og importerede i 1973 deres første tæve Maroons Lotta fra Sverige. Efterfølgende importerede de i henholdsvis 1974 og 1975 tæven Dalati Denol og hannen Dalati Dyma Fi fra N. & H. Morgans.
Disse hunde udgjorde således avlsmaterialet fra 1980, hvor der blev importeret 2 welsher fra henholdsvis Sverige og Holland, det var Triggers Osbourne og Rosa van Snellestein og disse 2 blev grundlaget for 2 nye kenneler, nemlig Kennel Sweet Chester v/Mette og Lars Kruuse og Kennel Danebod v/Kirsten Hahn og Ove Nørætt. Så avlsmaterialet i Danmark er en blanding af engelske, svenske og hollandske hunde.

Welshen er ikke særlig udbredt i Danmark, det anslås at der findes imellem 400 og 500 welsher og hvert år fødes ca. 60 hvalpe.

Storbritannien

Drivende jagt hund - apportør og retriever.

12 år

Lige eller fladt tilliggende, af silkeagtig struktur og tæt, aldrig ruhåret eller bølget.

Hvid med varmt kastanierøde aftegninger.

48

25

Hofteledsdysplasi, entropion og distichiasis. De øvrige, som er mere sjældne men alvorlige, er epilepsi, glaukom (grøn stær).

Kræver god motion.