Border Terrier

Border terrieren kommer fra grænseegnen mellem England og Skotland (border = grænse). Den har sit navn fra dens tilknytning til “the border foxhounds” og er fremavlet først og fremmest som brugsterriers, og er en af de få terrierracer, der ikke har ændret sig nævneværdigt siden Engelsk Kennel Klub anerkendte den i 1920. Den sene anerkendelse skyldes ikke at racen først er opstået på det tidspunkt, idet beskrivelsen og illustrationer fra gammel tid tyder på at den type terrier har været avlet på egnen længe. Snarere skyldes det, at den havde levet et isoleret liv i grænseegnen, og at dens opdrættere ikke havde gjort noget for at få racen anerkendt, da de var bange for at den, som mange andre terriers, skulle ende som en sofistikeret og ubrugelig udstillingshund.

En af de racer, der kommer fra samme område er Lakeland terrier, og ligheden mellem de stadig eksisterende brugs-lakelands og borderes er for iøjnefaldende til at være en tilfældighed. Også Dandie Dinmont og Bedlington deler oprindelsen med borderen.

Rawdon B. Lee skrev i 1896 i “Modern Dogs”: “En af de mest brugbare linier af terriers, der stadig eksisterer, og har gjort det uden indblanding fra nogle specialklubber eller udstillinger, men lever og udmærker sig ved sine brugsegenskaber alene, er en ru og kvik hund holdt i Northumberland og i grænseegnene. Hunden er hverken en Dandie Dinmont eller en Bedlington terrier, og jeg er tilbøjelig til at være enig i hvad dem der holder den siger: at det er en ældre race end dem begge. For nylig har de fået navnet “border terrier” hvilket er udmærket, men om de behøver en særlig betegnelse nu, efter at have udført deres arbejde så godt i over hundrede år er et åbent spørgsmål. Det er forbløffende, hvor mange af disse border terriers, der har vedligeholdt deres gode udseende selv om de udelukkende er blevet avlet til jagt.”

Op til registreringen i 1920 og frem, har borderen været uløseligt forbundet med familierne Robson og Dodd, der i 1857 slog deres to kobler af foxhounds sammen, så East Keilder og Catcleugh koblerne blev til “the border foxhounds”. Disse jægere og bønder var med til at forhale registreringen af borderen, men var også med i den komité, der nedfældede racens standard. Et blik på denne vil forvisse en om, at racen ikke er i fare for at blive ødelagt af udstillingsfanatikere. Enhver ansvarsfuld opdrætter skal nøje følge denne standard, der starter med at fastslå, at “en border terrier er i bund og grund en brugsterrier, der skal være i stand til at følge en hest og må forene energi med jagtlyst.”.

Racen har ikke nogen gammel historie i Danmark. Så vidt vides blev den første border i Danmark registreret i 1958 og derefter 3 i 1960, hvor de to var svenske hunde til udstilling. I begyndelsen af 60’erne forsøgte komtesse Abigael Iuel-Brockdorff af Valdemars Slot, Troense, at starte et opdræt af racen. Hun hjemtog tæven Portholme Monawin fra England og gjorde den til dansk champion. Hun opdrættede under kennelnavnet Ambrosius.

Senere kom Lizzie Waage-Jensen, Thurø og Hanne Sonne, Dalshøj til og med dem blev racen etableret i Danmark.

Når man taler historie i borders kan man i øjeblikket ikke komme uden om én hund - Living History CH Brannigan of Brumberhill, der med sine sejre i England har været med til at få dommerne til at åbne øjnene for racen. Hans sejre inkluderer 31 C.C.s hvilket giver ham rekorden i racen, 10 res. C.C.s, 7 grupper, 6. res. grupper, 2 BIS og 3 res. BIS, hvor den ene var på Crufts i 1988. Dette har virkelig bragt racen ind i rampelyset i den engelske hundeverden og gjort racen kendt over det ganske land. Antallet af registrerede hvalpe er steget fra 1411 i 1988 til ikke mindre end 2510 i 1989 ! Brannigan har sikkert haft sin andel både på den ene og anden måde - han er indtil nu far til 5 champions.

I Danmark har man gjort en ekstra indsats for at bevare racens brugsegenskaber, idet man har indført en regel, der siger, at en hund, for at kunne gå i vinderklasse på udstilling, skal have bestået en gravprøve. På den måde håber man på at kunne undgå at racen ender med at blive splittet i 2 som det er sket for så mange brugsterrierracer, f.eks. lakelands, der har en udstillingslinie og en brugsterrierlinie!.

England / Skotland

Jagtterrier til gravjagt og Rottefangst.

13 år

Grov og tæt, med en tæt tilliggende underuld.

Rød, hvedefarvet, grizzle/tan eller blue/tan.

25

8

Immunsystemsproblemer. Til immunsystemsproblemer regnes kløe og allergi, øjne og ører betændelse.

Kræver moderat motion. Er meget modtagelig for aktivering.