Border Collie

Det siges, at Border Collien fra helt gamle dage nedstammer fra de hunde som vikingerne brugte til at hyrde rensdyr. Da hundene ankom til Skotland blev de sandsynligvis krydset med Valee Sheepdogs og blev til de meget hårdt arbejdende hyrdehunde; som blev brugt til at hyrde store flokke af får i utilgængelige egne af Skotland. I 1800 tallet blev disse meget barske skotske hyrdehunde krydset med den "klassiske" engelske collie, så man i Border Collien fik en hund med arbejdsegenskaberne fra hyrdehundene og omgængeligheden fra Collien. Disse krydsninger mellem skotske og engelske hunde kom fra grænseegnen og deraf navnet.

Gennem århundrede har den udviklet sig til det, den er i dag: én af de fineste - hvis ikke den fineste af nutidens arbejdende hyrdehunde. De britiske fårehyrder har i århundrede haft hyrdehunde, der næsten udelukkende har været avlet for deres arbejdsegenskabers skyld.

I slutningen af 1800-tallet begyndte fårehyrder, at afholde hyrdehundekonkurrencer på markeder og lignende steder. Det viste sig, at de hunde, der kunne kontrollerer og flytte fårene ved hjælp af "eye" (dvs. at stirre på dem), krybende bevægelser og uden at gø, havde den største succes. Det er således her, avlsarbejdet frem mod den moderne border collie tager form. I 1906 blev ISDS (The International Sheepdog Society) dannet, og foreningen etablerede en stambog for den hund, der nu gik under betegnelsen border collie. Det tog imidlertid lang tid, inden den engelske kennelklub anerkendte border collien som en selvstændig race. Det skete først i 1976. Det er uvist, hvornår den første border collie kom til Danmark, men man ved, at der i begyndelsen af 1960´erne blev indkøbt trænede border collies til Danmark.

Skotland

Hyrdehund.

14 år

To varianter: 1) Moderat langhåret, og 2) Glathåret. For begges vedkommende er yderpelsen af tæt mellemfin struktur, med en blød og tæt underuld, som beskytter godt mod vejret. Hos den langhårede variant danner den fyldige pels halskrave, bukser og halebusk. I ansigtet, på forben ( som dog har faner ), og på bagben fra haseled og nedefter er pelsen kort og glathåret.

Den typiske Border Collie er sort med hvide aftegninger, men der accepteres også tri-colour, grå (blå), røde, brune, merle og helt sorte. Pelsen kræver regelmæssig børstning.

53

23

Da Border Collien i mange år er avlet ud fra sine arbejdsegenskaber (og dermed sundhed) har Border Collier ingen alvorlige sundhedsproblemer. De kan dog have problemer med HD og de har fra Collien arvet en vis disposition til problemer med øjensygdommene PRA og CEA. Border Collier fra New Zealand og Australien har yderlige risiko for den arvelige sygdom "CL", som heldigvis er sjældne herhjemme, men kan ligge i linier derfra. Der desuden set osteochondrose, som er en vækstforstyrrelse, der kan opstå under den del af unghundens knogledannelse.

Da den i sin arv er hyrdehund og en aktiv race, kræver den meget og aktiveret motion.