Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retrieveren, ofte bare kaldet Tolleren, stammer som navnet siger fra Nova Scotia halvøen i Canada.
Tollerens historie går langt tilbage i tiden, præcis hvornår det hele startede ved man ikke. Der fortælles flere historier om, hvordan racen opstod. Den mest udbredte er, at en Mr. Allen i omkring 1870 krydsede en leverfarvet flatcoated retriever med en labradorlignende hund. Dette afkom blev senere krydset med Spaniel. Racer som Chesapeake Bay retriever og Collie menes også at være blandet i racen.

Racen eksisterede i ca. 75 år som en ren race på Nova Scotia før den blev udbredt til resten af Canada. I alle disse år gik racen under navnet Little River Duck Dog, efter Little River distriktet i Yarmouth County, hvor racen opstod. I 1945 blev racen anerkendt af den Canadiske Kennel Klub, nu under navnet Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Herefter begyndte så udbredelsen til resten af verden. I 1980 blev racen anerkendt af FCI.

Registreringsfortegnelser fra Canada viser, at der fra 1945 til 1985 i hele Canada blev registreret 1700 Tollere. Hvor mange der er af racen i dag, vides ikke bestemt, et gæt vil måske ligge på 6-7000 Tollere.

På et tidspunkt omkring 1960 var racen ved at uddø. Et par udholdende canadiske opdrættere formåede dog heldigvis ud fra de resterende ca. 10 Tollere at \"holde liv i racen\". Fra disse ca. 10 Tollere stammer alle de Tollere, der er i dag.

Canada

Apportør af svømmefugle

12 år

Middellang, blød, lige m/blød tæt underuld

Rød brun og hvid aftegninger.

52

25

Progressiv retina atrofi ( PRA ). Tollersyge Tolleren rammes nogen gange af en sygdoms betegnelse kaldet \\\"Toller syge\\\" Et andet navn for disse sygdomme er \\\"Autoimmune sygdomme\\\". Det man ved i dag er at ca. 3 procent af alle Tollere på verdens plan rammes af Toller sygen. Det er immunforsvaret hos disse hunde der reagere på en unormal måde. Normalt skal immunforsvaret beskytte kroppen mod angreb fra fremmede organismer som for eksempel virus og bakterier. Når en sådan hund rammes af en autoimmun sygdom, reagere immun forsvaret ved at starte en nedbrydning af kroppens eget forsvar.

Tolleren elsker at arbejde og fortjener at få lov til det. Uanset hvor meget man vil gøre ud af det og hvor store ambitioner, man har, er det vigtigt at gå til en eller anden form for træning med Tolleren.