Schæferhund

Den planmæssige avl med schæferhunde tager sin begyndelse i slutningen af 1800-tallet. Omkring århundredeskiftet opstod forskellige foreninger med det formål at opbygge og renavle schæferhunderacen. Begyndelsen var præget af en del uoverensstemmelser. Nogle grupper ville først og fremmest avle på brugsegenskaber, andre på eksteriør.

Først i 1899 lykkedes det at skabe en stabil forening under ledelse af Arthur Meyer og med ritmester v. Stephanitz som ordfører. Sidstnævnte blev senere foreningens præsident og han har en meget stor del af æren for udformningen af de retningslinier, der resulterede i vor tids schæferhund.

Det var v. Stephanitz ' grundlæggende holdning, at der skulle lægges vægt på både udseende og indre egenskaber, et synspunkt han altid holdt fast ved og forfægtede med stor styrke.

Grundstammen i schæferhunden blev opbygget af hyrdehunde fra Würtemberg; det var ret store langhårede hunde med hængeører og korrekt båret hale, fra Thüringen noget mindre, korthårede hunde med ståører og fra Schwaben kom hunde med gode hyrdehundeegenskaber. Derudover også en del mere eller mindre betydende lokal varianter.

Igennem målrettet avlsarbejde er det lykkedes at skabe en hund med de egenskaber, der blev fastsat i standarden for schæferhunde. Denne standard, som bringes uforkortet på siden: "Racen", har med ganske få ændringer været gældende siden.

Kilde: Schæferhunde KLubben Dk.

Tyskland

Alsidig brugs-, hyrde- og tjenestehund

13 år

Tyk grov pels, stokhåret. Fælder meget.

Sort/brun, tofarvet med, gyldeb, eller zobelfarvet.

66

45

Hofteledsdysplasi, allergi i huden og øjensygdomme.

Kræver god motion og aktivering. Ellers tendens til rastløshed.