Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Hund i lejlighed - er det synd for hunden?
En hund har behov for at blive aktiveret og stimuleret rigtigt. Hvis den bliver det, kan alle – også naboerne – have glæde af den

Mange familier har stor glæde af at holde hund, og familiens børn får samtidigt mulighed for at lære at tage hensyn til andre levende væsener. Det har vist sig ligefrem at være godt for helbredet at holde familiedyr, hvilket kan have stor betydning for de mange enlige mennesker, som har hunden som eneste selskab. Men en hund har behov for at blive aktiveret og stimuleret. Hvis hunden ikke bliver det, kan der opstå problemer med dens adfærd.

Nogle af disse problemer kan være til gene ikke kun for hunden og ejeren selv, men også for naboerne - især hvis familien bor i et boligkompleks. Når Dyrenes Beskyttelse får henvendelser om hunde, drejer det sig meget ofte om, at naboens hund gør, når den er alene hjemme.

Hunde har behov for aktivitet og oplevelser

Hvis du vil holde hund en lejlighed, du være indstillet på, at hunden skal ud at luftes flere gange hver dag og sammenlagt mindst 1½ - 2 timer. For nogle familier, som bor i eget hus, kan det være fristende at nøjes med at lukke hunden ud i haven. Men derved snydes hunden for nye oplevelser. Hunden vil jo hurtigt lære alle lugtene i haven at kende, og den vil ikke træffe andre hunde og fremmede mennesker. Så hunden, der bor i lejlighed og ofte kommer ud at gå tur, er faktisk være bedre stillet. Det har også vist sig, at hunde hos familier, der bor i lejlighed, ikke hyppigere giver problemer end hunde fra familier, der bor i eget hus.

Stor eller lille hund?

Hvis du bor i lejlighed, bør du dog tage størrelsen i betragtning, når du vælger hund - BÅDE lejlighedens størrelse og hundens. Hvis du f.eks. bor i lejlighed på 4. sal, og der ikke er nogen elevator, skal hunden gå på mange trapper hver dag. Det er derfor uhensigtsmæssigt at vælge en stor og tung race, idet det er meget belastende for hundens muskler og knogler at gå på trapper, før den er fysisk udviklet. Og det vil være belastende for dig, der bliver nødt til at bære hunden, mens den er hvalp.

Det er desuden synd at holde en af de helt store hunderacer i en lille lejlighed. Hunden skal jo have plads til at røre sig. Så det er ikke en god idé at anskaffe sig f.eks. en Berner Sennenhund eller en New Foundlænder, hvis man i en tæt pakket lejlighed på 40 m2.

Mindre hunde er også nemmere at have med rundt, hvis du ikke har bil og derfor benytter offentlige transportmidler som bus og tog. Hvis hunden er så lille, at den kan sidde i en taske, kan du tage med i bussen i byerne.

Det kan være praktisk at anskaffe en mindre hunderace, hvis du bor i lejlighed, men du skal være opmærksom på, at en lille hund ikke giver færre problemer med dens adfærd end stor, og den har lige så stort behov for opdragelse.

Vælg den rigtige race

Det er naturligvis ikke kun størrelsen, du skal tænke på, når du bor i lejlighed og skal vælge hund. De fleste hunderacer er oprindeligt fremavlet til at udfylde en bestemt funktion - for eksempel som jagthunde, hyrdehunde, vagthunde eller slædehunde.

Hunden skal have lov til at bruge de karakteregenskaber, som den er født med - både de, som alle hunde har, og de, der specielle for racen. Hvis hunden ikke får lejlighed til dette, kan der opstå problemer med dens adfærd - eksempel i form af alene-hjemme problemer, hvor hunden ødelægger ting, når den lades alene, strejfen eller aggressivitet.

Nogle hunderacer er fremavlet til et have et meget højt aktivitetsniveau. Dette gælder bl.a. udprægede slædehunderacer (f.eks. Siberian Husky), nogle hyrdehunde (f.eks. Border Collie) og visse jagthunderacer (f.eks. Field Trail Spaniel og den specielle type af Labrador Retriever, som populært kaldes "Formel 1"). Disse hunde er ikke egnede til et stille liv som familiehund. For dem er de daglige gåture ikke nok. De skal have lov til virkeligt at bestille noget.

Alt for mange hunde bliver aflivet p.g.a. adfærdsproblemer. Du bør derfor sætte dig ind i de forskellige racers baggrund, mentalitet og særlige egenskaber, FØR du køber hund. Der findes flere gode bøger, der beskriver de forskellige hunderacers særpræg.

Når hunden ikke kan være alene

Da hunde er flokdyr, bryder de sig ikke om at være alene hjemme. Nogle hunde reagerer ved at ødelægge genstande i hjemmet, gø overdrevent meget, hyle eller være urenlige. Problemerne kan skyldes, at hunden er angst for at være alene, at den er understimuleret, fordi den ikke oplever nok, når familien er hjemme - eller en kombination af angst og understimulering.

Tænk på, hvordan det må være for en hund at være overladt til sig selv det meste af dagen i en travl familie. Den bliver måske luftet et kvarter om morgenen. Så tager familien afsted og lader hunden alene i 8 - 10 timer. Når familien er samlet igen, er alle trætte - undtagen hunden. Når den er blevet luftet en halv times tid, skal familien spise til aften og derefter ind at se fjernsyn. Så sker der ikke mere for hunden den dag, før den bliver luftet 10 min. lige inden familien går til ro. Den tilbageholdte trang til aktivitet må på et tidspunkt komme til udfoldelse. Det kan ske en dag, når hunden i frustration over at være adskilt fra sin familie, begynder at splitte ting i hjemmet ad.

Det er familien, som hunden savner, når den er utryg ved at alene. Især den person, som hunden er mest knyttet til. Det hjælper derfor ikke at købe endnu en hund til at holde den med selskab. Man risikerer blot, at få to hunde med alene-hjemme problemer.

Både for hundens og for naboernes skyld, bør du gøre noget ved det, hvis din hund ikke kan være alene. Hvis naboens hund gør eller hyler, når den er alene, bør du naturligvis fortælle det til ejeren. Det er jo ikke sikkert, at han eller hun ved det. I de fleste tilfælde kan problemer med at være alene afhjælpes. Dyrenes Beskyttelse og Dansk Kennel Klub har udgivet en pjece om, hvad man kan gøre, hvis hunden ikke kan være alene.

Hunden kan vænnes til at være alene

Det er naturligvis bedre at forebygge end at helbrede. Derfor bør du fra starten lære din hund at være alene. Det er dog vigtigt, at du går gradvist frem ved i starten kun at forlade hunden i et par minutter ad gangen, men gerne flere gange om dage. De følgende dage forlades hunden i længere og længere tid ad gangen.

Hunden skal være rolig og afslappet, når du forlader den. Hvis hunden begynder at hyle, er det fordi, at du er gået for hurtigt frem. Når du forlader hunden næste gang, må den kun være alene i halvt så lang tid, som da den begyndte at hyle. Derefter øger du igen gradvist den tid, du er væk fra hunden, men i et langsommere tempo. Sørg for, at der ikke er nogen elektriske ledninger, som hunden kan bide i. Hvis hunden i frustration over at være ladt alene bider i strømførende ledninger kan den dø eller starte en ildebrand.

Tilvænningen skal holdes ved lige

Tilvænningen til at være alene holdes ved lige. Det betyder, at du jævnligt skal forlade hunde i kort tid ad gangen – også selvom det ikke er nødvendigt, for eksempel fordi du har ferie. Hvis hunden i en periode har haft dig hos sig hele tiden, bliver overgangen for stor, når du begynder at arbejde igen og er væk flere timer dagligt. Derfor bliver hunden angst, når den lades alene.

Du skal også være opmærksom på, at en hund pludselig blive angst for at være alene, hvis den har været syg i en længere periode, hvis familien og hunden flytter til et nyt sted, eller hvis familiens voksne bliver skilt. Du skal derfor sørge for at gøre overgangen så blid som muligt for hunden.

Kan du tilgodese hundens behov?

Det afgørende for, om du bør anskaffe sig en hund, er således ikke, om du bor i lejlighed eller egen hus. Det vigtigste er, om familien i tilstrækkelig grad kan tilgodese hundens behov for samvær og aktivitet.

Husk, at hverken voksne hunde eller hvalpe bør være alene hjemme i mere end 5 timer ad gangen, og at en hvalp ALDRIG må være alene hjemme en hel dag. Hvis det er nødvendig at forlade hunden i længere tid, må du få nogen til at passe den.

Før du køber hund kursus

Mange problemer med hunde kunne undgås, hvis deres ejere på forhånd vidste, hvad det indebærer at have hund. Dansk Kennel Klub og Dyrenes Beskyttelse tilbyder derfor et kursus, der henvender sig til folk, som overvejer at anskaffe sig en hund. Kurset vil blive afholdt rundt om i landet og varer tre timer.

Kilde: Jørgen Damkjer Lund, Dyrenes Beskyttelse.
Artiklen er lagt online d. 18-01-2003 15:29:01 og sidst opdateret d. 06-09-2021 12:59:23