Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Slip hunden løs på stranden
Frem til første april må hunden færdes frit på stranden. Tag en kop varm kaffe med, for hunden underholder sig selv.

Stranden er som en forlystelsespark for hunde. Her kan de vejre i vinden, rulle sig, hente pinde i vandet og grave i sandet. Skulle den oven i købet møde en anden hund, er toppen nået. Og fra den 1. oktober til den 1. april kan det hele foregå uden snor.

Nye indtryk og fri bevægelse

Mange danske hunde bliver ikke stimuleret nok, konstaterer biolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund fra Dyrenes Beskyttelse.

Måske fordi mange tror, at det er tidskrævende at stimulere hunden. Men stranden er et af de steder, hvor hunde bedst stimulerer sig selv. For stranden er fyldt med nye lugte og lyde. Når hunde stiller sig med ansigtet op mod vinden, er det ikke for at blive blæst igennem. Hundes lugtesans er langt mere udviklet end vores, og da vinden bærer et ocean af dufte med sig, får den en stor oplevelse bare ved at stå og lugte. Også sandet er fyldt med duftspor fra de mennesker og dyr, der er gået forbi. Så egentligt skal hundeejere bare sætte sig og betragte hunden, mens den støver området igennem.

På stranden har hunden også en god chance for at møde andre hunde. Især i hundens første leveår er det vigtigt, at hunden tit er i kontakt med andre hunde, så den lærer at omgås dem. Hunde er som os sociale dyr, og de elsker at kommunikere med artsfæller.

Alle hunde kan og bør lære at gå i snor. Men det vil altid hæmme deres bevægelsesfrihed, så indimellem skal de have lov til at boltre sig frit, mener hundeeksperten. Desværre findes der ikke ret mange steder, hvor hunde har lov til færdes uden snor. Undtagelsen er altså stranden i vinterhalvåret.

Mange hunde elsker at svømme. Er vandet varmt nok, er det en god motionsform, der styrker deres ryg. Hvis hunden skal ud at svømme, bør man have en lang line i den, så strømmen ikke fører den til havs. Når vandet er rigtig koldt, skal man desuden passe på med at give især gamle, gigtplagede hunde lov til at springe i. Men bare det at sprinte en tur, mens sandet pisker omkring, samt grave og rulle sig i sandet er god og afvekslende motion. Giver man hunden lov, gør den det af sig selv, forklarer hundeeksperten. Man skal dog altid huske at fylde de huller op igen, som hunden graver, så folk ikke snubler i dem.

Giv hunden udfordringer

Kort sagt er bare det at være på stranden fint. Men skulle man få lyst til at underholde sig selv og hunden med en ekstra udfordring, har Jørgen en ide.
Hunde kan godt lide udfordringer. Og de elsker at bruge deres næser. Derfor er de øvelser, hvor hunde skal finde godbidder eller ting som handsker eller bestemte pinde altid godt.

Hvis hunden ikke har prøvet det før, så start med at gemme en godbid mens hunden ser det. Dæk hunden af, gå nogle meter væk, og læg godbidden, mens hunden ser på. Gå derefter tilbage til hunden, sig "søge" til den, og lad den finde godbidden. Husk at rose hunden, når den har fundet sin godbid.

Så snart hunden har forstået, at dine spor ender med en godbid, kan øvelsen gradvis gøres vanskeligere. Gå længere væk, og gem godbidderne lidt bedre. Vil du gøre det endnu sværere, så lad ikke hunden se, hvor du går hen. Har den forstået pointen, skal den nok finde godbidden. Giv den god tid, og ros den. Tænk på, at det er sværere for hunden at følge et spor ved stranden end de fleste andre steder.

Kilde: Helene Kemp, Dyrenes Beskyttelse
Artiklen er lagt online d. 20-01-2003 23:02:58 og er ikke opdateret siden den blev lagt online