Lige nu: 1274 links / 72 kategorier Start Tip et link Nyeste sider Top links Artikler (206) Om

Progressiv Retina Atrofi (PRA)

En sygdom der giver et fremadskridende svind i nethinden.

Når man ved øjenundersøgelse undersøger nethinden ses ved PRA øget refleksion,pigmentklumpning, udtynding af blodkar og afblegning af synsnerven.

Sygdommen der ses hos et stort antal racer, men hvor alderen for sygdommens start er forskellig, starter med ”natteblindhed”, hvor hunden ser dårligt i tusmørke og kan vægre sig ved at gå fra et oplyst rum til mørkere omgivelser, f.eks. ved aftenes luftetur. Gradvis tabes også synet om dagen, og hunden ender med at blive blind.

I nogle fremskredne tilfælde ses hos nogle racer cataract (grå stær) som en følgesygdom.

Der findes ingen behandling der kan forsinke, standse eller vende det fremad-skridende tab af synet.

Sygdommen er arvelig , dvs at hunden har arvet sygdommen fra begge sine forældre I de fleste tilfælde er der tale om en vigende arvegang (Autosomal recessiv). Derfor behøver ingen af forældrene selv at have nogen tegn på sygdommen, men kan give hvalpe med PRA.

Ved påvisning af PRA er der indført avlsrestriktioner: Hunden med PRA udelukkes fra avl, det samme gælder dens forældre samt kuldsøskende. Blandt kuldsøskende vil 2/3 være bærere af sygdommen, så man kan sige at der herved ”ofres” 1/3 frie dyr.

Hos nogle racer er påvist det gen der ”giver” sygdommen. Hos disse racer kan sygdommen påvises ved en blodprøve. Hos andre racer er der udviklet en gen-markør test, hvor diagnosen ligeledes kan stilles, dog med mindre sikkerhed end ved en gentest.

Kilde: Dsvo

Roulette

HK foder

HK Foder sælger hunde og kattefoder, frit leveret i hele storkøbenhavn. HK Foder forhandler foder ...

Tilfældige artikler

Nyrelidelser

Nyrelidelser er meget almindelige hos hunde. Hos ældre dyr forekommer især kroniske nyrelidelser, der har udviklet sig over længere tid. Hvis unge dyr får nyresygdomme, er de ofte af akut natur. A
Prøv også anelinks.dk