Lige nu: 1274 links / 72 kategorier Start Tip et link Nyeste sider Top links Artikler (206) Om

Kræft måske en smitsom sygdom

Ny forskning tyder på at kræft måske er en smitsom sygdom. Studier af den særlige form for cancer, CTVT, viser at den oprindeligt begyndte hos ulve en gang for mellem 200 og 2500 år siden, hvor den opstod spontant. Nutidens hunde stammer fra ulven og gennem smittede ulve har kræftsygdommen bredt sig til 80 eller flere af vore hunderacer.

Det ser ud til at CTVT smitter, fordi kræftcellerne kan manipulere med immunforsvaret, hvorved CTVT-kræftcellerne ikke bliver genkendt som fremmede celler og derved får mulighed for at dele sig og udvikle en svulst. Gennem parring har smittede ulve overført sygdommen videre gennem udviklingen til hundene.

I den senere tid har medierne omtalt en form for ansigts kræft hos Den tasmanske Djævel, et glubsk rævelignende lille pungdyr. Denne kræftform er meget smitsom og truer med at udrydde hele bestanden af pungdjævle, som stort set udelukkende findes på Tasmanien. Årsagen til smitten kan muligvis skyldes den genetiske lighed mellem pungdjævlene grundet indavl, hvorfor immunsystemet ikke genkender kræften som fremmede celler.

Disse studier og undersøgelser vækker nu mistanke om cancer også kan være smitsom blandt mennesker. For at kunne udvikle sig til en smitte skal kræftceller på en naturlig måde kunne komme i kontakt med modtageligt væv. Kræftceller gemt dybt inde i et menneskes krop har imidlertid ikke store chancer for at komme i kontakt med celler dybt inde i et andet menneskes krop, fx. kræftceller fra en svulst i leveren. Derimod ser det ud til at livmoderhalskræft (HPV) og muligvis prostatakræft er smitsom fra person til person gennem samleje. En anden mulighed kan måske være, at lungekræft kan smitte gennem hoste, hvorfra løsrevne kræftceller risikerer at blive hostet op og indåndet af en anden person.

Der kendes heldigvis kun til ganske få dokumenterede eksempler på smitte blandt mennesker - et enkelt veldokumenteret tilfælde er hvor en patient smittede kirurgen under en kræftoperation. Menneskets immunsystem sammen med et kompliceret beskyttende system af proteiner kan muligvis være en årsag til at sygdommen tilsyneladende ikke er umiddelbart smitsom, men forskerne vil nu i gang med at foretage studier af immunsvækkede AIDS-patienter for at undersøge om de er særligt udsatte. Skulle dette vise sig at være tilfældet, så er der en mulighed for at kræft også kan være smitsom blandt mennesker.

Kilde: Illustreret Videnskab 14/2007

Roulette

Handyhand.dk

Her finder du hjælp til hundepasning fra private. Der er mere en 4.000, som står klar til at hjæl...

Tilfældige artikler

Pas på dyrene i trafikken

Antallet af påkørte dyr er katastrofalt stort. Hele året rundt. Det farligste tidspunkt for dyrene at vove sig ud på vejen her i efteråret er i skumringstiden, lige før solen går ned. Det er
Prøv også anelinks.dk