Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Bryder din hund også sammen nytårsaften ?
For mange hunde og deres ejere er den ellers så hyggelige tid omkring jul og nytår forvandlet til et sandt mareridt. Hundens angst for heksehyl og kanonslag vender op og ned på deres hverdag. Men i modsætning til tidligere tiders symptombehandling kan din dyrlæge nu tilbyde en behandling der bygger på forebyggelse og helbredelse. Med lidt hyggelig træning derhjemme kan din hund måske også få et godt nytår.

De sidste år er affyringen af fyrværkeri intensiveret kraftigt. Hvor fyrværkeri tidligere næsten udelukkende blev affyret nytårsaften sker det i dag løbende vinteren igennem - fra midt i november til langt ind i februar. Hér på tærsklen til et nyt årtusinde er der god grund til at tro på en yderligere optrapning. Rundt omkring på landets dyreklinikker mærkes tendensen i disse dage tydeligt. For mens vi mennesker fascineres af fyrværkeriet, er vore hunde desværre langt fra så heldige: Alt for mange af dem udvikler en sygelig angst for fyrværkeri - en angst der ubehandlet blot vil forværres år for år.

Der er flere teorier om hvorfor hundene reagerer så voldsomt, men intet vides med sikkerhed. Bedre går det når vi skal komme med bud på hvordan problemet kan bedres og i nogle tilfælde måske helt afhjælpes. Det kræver dog en aktiv indsats fra hundens ejer og involverer ofte dyrlægen. Har man konstateret at hunden er angst ved fyrværkeri bør man kontakte sin dyrlæge. Har denne ikke den fornødne erfaring med adfærdsbehandling af hunde bør der henvises til en adfærdsbehandler. Det er vigtigt at hundeejeren får en grundig vejledning i hvordan hunden skal behandles for ikke at gøre mere skade end gavn.

Hjørnestenen i behandlingen er en CD med fyrværkerilyde. Gennem daglig træning - ofte i flere uger/måneder - er det muligt at gøre endog store fremskridt, så hunden vil være bedre rustet i fremtiden. Træningen udføres ved at CD'eren afspilles ved et så lavt lydtryk at hunden ikke reagerer. I de 5-10 minutter træningen varer er det ejerens opgave at aktivere hunden med noget behageligt evt. ved at lade den søge efter godbidder rundt i stuen. Ros hunden når den gør det godt. Det er altafgørende at hunden får en positiv oplevelse ved træningen. Reagerer hunden på lydene under træningen, er lydniveauet for højt og der må skrues ned. Som når hunden bliver bange for fyrværkeri på gaden, er det uhyre vigtigt at man som ejer hverken ynker hunden eller skælder den ud.

Begge dele vil kunne forstærke hundens angst. I stedet bør man optræde upåvirket og forsøge at aflede hundens opmærksomhed igen ved nye øvelser. Efter nogle dage vil det være muligt at øge lydstyrken og træningens varighed uden at hunden reagerer. Det handler med andre ord om at flytte grænser uden at overskride dem. Det bedste resultat opnås hvis hunden forinden er lettere træt efter en god lang tur og ikke er mæt.

Ejere af hunde der endnu ikke har udvist angst eller endnu ikke har oplevet en vinter med fyrværkeri kan også med fordel benytte lyd-CD'en. Ved at træne som nævnt ovenfor vil hunden - når den en dag udsættes for den ægte vare - reagere roligere, da den vil forbinde lydene med noget behageligt. Hvalpe og unghunde er meget lettere at præge end den voksne hund. Derfor er det oplagt at lydtræningen også bør være en del af opfostringen af hvalpene ude hos opdrætterne. Det forudsætter dog at tæven ikke selv reagerer nervøst på lydene, da denne angst ellers vil kopieres af hvalpene.

I de tilfælde hvor hunden allerede ER bange for fyrværkeri vil dyrlægen ofte supplere træningen med angstdæmpende piller (clomipramin). Disse kan på ingen måde helbrede hunden men blot dæmpe angsten, hvorved træningen kan skride hurtigere frem. Medicinen adskiller sig væsentligt fra de beroligende piller der traditionelt ordineres til mange tusinde hunde i forbindelse med nytårsaften. Clomipramin virker ikke sløvende og påvirker ikke hundens motorik.

Alt dette kan lyde meget omstændigt og tidskrævende, men det er reelt den eneste måde hvorpå man som hundeejer kan hjælpe sin angste hund til et bedre liv - og dermed også sig selv. Hvis man som hundeejer er interesseret i at vide mere om træningen bør man få en snak med sin dyrlæge. Det er også her lyd-CD'en kan købes (eller gennem Dansk Kennel Klub), hvorimod den angstdæmpende medicin alene kan ordineres af dyrlægen.

Kilde: Erik Steen Larsen - dyrlæge ved Blågård Dyreklinik.
Artiklen er lagt online d. 11-10-2011 13:23:00 og er ikke opdateret siden den blev lagt online