Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Aflivning - når det er tid til at sige farvel til sit kæledyr
Det er aldrig sjovt at sige farvel, og det er særligt svært at sige farvel til de kæledyr, der er blevet en naturlig del af familien. Familiehunden er et ømt emne for mange, men det er trods alt et emne, man ikke kommer uden om. Kæledyret lever ikke evigt, og det kan let udvikle sig til en ekstremt svær beslutning, når man skal tage stilling til om en aflivning er nødvendig og det absolut bedste at gøre.

For nogle kan det være en ekstremt svær beslutning at tage, og det er ikke unormalt at opleve følelsen af skyld eller dårlig samvittighed i dagene op til og efter det sidste farvel. Det kan enten være, fordi man står tilbage med en følelse af, at man skulle have handlet tidligere, eller fordi man ikke er sikker på, at man har taget det rigtige valg.

Alle hunde skal den vej – ligesom vi skal

Det er normalt for alle hunde, at livsmodet og energien falder i takt med, at årene går, og du vænner dig til, at din hund med tiden bliver roligere og sover mere og mere. I nogle tilfælde er det bedst at tage beslutningen om at hjælpe hunden med at få den bedste afslutning på livet og dermed lade den aflive. Forud for beslutningen ligger der ofte meget tungtvejende overvejelser, der som regel bunder i, at man ønsker den absolut bedste tilværelse for sit kæledyr.

Hvis du er i tvivl om, hvornår det er tid til at aflive din hund, kan du altid tage en snak med din dyrlæge, som kan rådgive dig i forhold til den enkelte hunds behov.

En aflivning bør altid foretages af hensyn til hunden, og det kræver ofte, at man er i stand til at tilsidesætte egne behov samt eventuelle ønsker om at beholde hunden lidt endnu. Du skylder din hund, at der bliver sagt farvel på den rigtige måde og på det helt rigtige tidspunkt.

Aflivning: Hvornår er det tid til at sige farvel til din hund ?

Oftest kan man på sit kæledyr fornemme, at livsglæden og livskvaliteten er dalende. Det er på dette tidspunkt, at en eventuel aflivning begynder at nærme sig. Det er dog ikke ens for alle hunde, og det rigtige tidspunkt for aflivning varierer fra hund til hund.

Et par ting du kan være opmærksom på, for at afgøre om hundens livskvalitet er faldende, er f.eks.

Hvis din hund ikke længere har lyst til at gå ture eller komme udenfor.

Hvis din hund ikke længere har lyst til lege eller eller være social.

Hvis din hun ikke længere selv tager initiativ til, at der skal ske noget.

Hvis din hund ikke længere har lyst til at spise.

Hvis din hund ikke længere har optimal førlighed i lemmer og ikke selv kan bevæge sig ubesværet rundt.

Hvis din hunds gummer ikke har en frisk lyserød farve, kan det betyde, at hunden ikke får ilt nok.

Sygdom kan også være grund til overvejelse

Hvis et eller flere af ovenstående punkter passer på din hund, bør du begynde at gøre dig overvejelser omkring din hunds fremtid. Der kan også være andre grunde til, at det er værd at tænke over.

Du kan eventuelt stille dig selv en række af følgende spørgsmål:

Har din hund en dødelig sygdom? Du kan altid spørge din dyrlæge om, hvad det næste skridt i så fald skulle være.

Er din hund i så meget smerte, at medicin ikke ville kunne afhjælpe det ?

Vil behandling af sygdommen forbedre hundens livskvalitet, eller ville det blot forlænge levetiden?

Har du råd til behandling af din hunds sygdom? Mange sygdomme og operationer kan kræve dyre behandlingsformer. Det er ikke alle, der har økonomien til at gennemføre en sådan behandling.

Er det i hundens bedste interesse, at du forlænger dens liv – eller er det for dig selv?

Sådan foregår aflivningen af din hund

Når en hund bliver aflivet hos dyrlægen, er det en meget fredelig proces. Hunden får først en beroligende indsprøjtning, der får den til at falde i søvn efter ganske få minutter. Når hunden sover, giver dyrlægen en bedøvende indsprøjtning i så høj en koncentration, at hjertet bedøves. Herefter sover hunden stille ind.

Dyrlægen tjekker efterfølgende, at hundens puls og vejrtrækning er forsvundet, og at hjertefunktionen er sat i bero. Det er en meget skånsom metode, der sikrer, at hunden ikke er udsat for unødvendige smerter eller ubehag. Du må selv bestemme, om du vil sidde hos din hund med lækre godbidder og kærlige klap under processen, indtil den falder i søvn.

Den første beroligende sprøjte gives som regel i lårmusklen eller i nakkemusklen og gør ikke ondt på hunden. Den næste sprøjte vælger dyrlægen ofte at give direkte i en blodåre på forbenet.

Hvor foregår aflivningen af din hund

Det er op til dig selv, hvor aflivningen af din hund skal foregå. Det er to muligheder, du kan vælge i mellem:

Aflivning ved dyrlæge

Aflivning i hjemmet

Nogle vælger at få deres hund aflivet derhjemme, så den er i trygge omgivelser og bedre kan slappe af. Mange hunde har et anstrengt forhold til dyrlægen og vil derfor ane uråd, når de nærmer sig klinikken. Der findes dog også hunde, der ikke har denne form for forhold til dyrlægen og derfor sagtens ville kunne gennemgå aflivningen på en klinik.

For nogle er det en tryghed at medbringe deres hund til dyreklinikken til en forudbestilt tid, hvor de ved, at der bliver taget hånd om hunden. De er professionelle og har gjort det mange gange før.

Der er meget delte meninger om, hvad der er bedst for hunden, men der findes ikke noget konkret svar på, hvad der i sidste ende er det rigtige at gøre. Det handler om den individuelle hund, og hvad den ville have det bedst med.

Hvordan skal jeg forholde mig under aflivningen af min hund

Det er vigtigt, at du forholder dig roligt under aflivningen af din hund. Hunden kan straks fornemme, hvis du er ulykkelig eller urolig. Derfor skal du være rolig og affundet med din beslutning. Hvis du ikke kan sidde gennem aflivningen uden at bryde ud i gråd eller hulk, bør du overveje, om ikke en anden person burde sidde hos hunden under processen.

Hvad sker der med min hund efter aflivningen

Det er op til dig, hvad der skal ske med din hund efter aflivningen. Det er muligt at vælge mellem flere forskellige muligheder. Du kan eksempelvis:

Vælge at begrave hunden i din have. Det kræver dog, at du bor et sted i landet, hvor dette er lovligt. Tjek op på dette, inden du vælger denne mulighed.

Vælge at få din hund begravet på en dyregravplads.

Vælge at få din hund kremeret.

Vælge at efterlade hunden ved dyrlægen, som vil sørge for det praktiske.

Det at miste en hund

Et kæledyr er i høj grad en integreret del af familien og bliver i mange tilfælde betragtet som værende på næsten lige fod med andre familiemedlemmer. Derfor kan det komme som en overvældende overraskelse og en stor sorg, når man finder ud af, at hunden skal herfra.

Der kan let opstå konflikter i familien, når beslutningen skal tages, og det er derfor vigtigt, at man taler om konsekvenserne ved enten at aflive hunden eller lade den leve længere. Det er også særligt vigtigt, hvis der er tale om en familie med børn. Sørg for at tale åbent om, at hunden var “meget gammel” eller “meget syg”, så børnene forstår, hvorfor hunden ikke længere skal være en del af familien. Det er vigtigt for både børn og voksne, at man taler om det tab, man oplever, når man siger farvel til familiens kæledyr.

Kilde: Firstvet
Artiklen er lagt online d. 06-09-2021 15:47:45 og sidst opdateret d. 06-09-2021 15:52:43