Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Træningstip Del 2
Det er i hvalpens første tid, at de gode gå-tur-vaner skal grundlægges. Udgangspunktet er, at du har en god kontakt med din hvalp - for det at gå i snor handler om samarbejde- ikke om konflikt og kamp. Når du går med din hvalp i snor, skal du bruge dit kropssprog og din stemme - du skal ikke bruge snoren til at fortælle hunden, hvor I skal hen.

Hvorfor trækker hunde i snoren? Det er der mange forklaringer på - og ikke alle er lige rigtige. Men en forklaring holder stort set altid stik: Hunden trækker, fordi den har haft succes med det - den er kommet hen, hvor den ville, i det tempo den ville.

Gå pænt i snor-træningen starter lige så snart hvalpen har vænnet sig til sit halsbånd og det at være i en snor. Og træningen starter faktisk inde i huset - inden gåturen. Det er en utrolig god idé at lære din hvalp, at både det at få halsbånd og snor på, og det at gå ud ad døren, foregår uden stress og gang i den. Lær derfor din hvalp at sidde roligt, når I går ud af døren/havelågen.

Indlæringen er simpel. Hunden kommer ikke ud ad døren/lågen, før den sidder ned og er rolig. Du skal bare være tålmodig og vente på, at hunden sætter sig - uden at sige eller gøre noget. Det kræver TÅLMODIGHED!!! De første gange er det dog en god idé at få hvalpen til at sætte sig med en godbid - så den ved, hvad "legen" går ud på. Så snart hvalpen sidder ned, åbner du døren eller havelågen. Når hunden har fanget idéen, kan du trække tiden gradvist for, hvor længe din hund skal sidde, før døren går op. Målet er, at hunden sidder og forholder sig rolig i ca. 20-30 sekunder - alt efter hvor længe det tager dig at komme ud af døren.

På gåturen er det vigtigt, at det er dig, som bestemmer retningen og tempoet. Meget trækkeri opstår, fordi man som den gode hvalpeejer følger hvalpen i alle retninger, hvor den gerne vil hen. Og den lærer, at det betaler sig at trække i snoren - så kommer den hen, hvor den vil i det tempo den vil. Hunden skal selvfølgelig have lov til snuse, tisse osv. - det er jo dens gåtur. Men den må ikke trække for at komme til det. Hvalpen skal lære, at den kommer derhen, hvor den ønsker, når snoren er slap - og kun da. Men vær dog opmærksom på, at med hensyn til tempo, så er det ikke naturligt for den voksne hunden at bevæge sig i gang - den traver hovedsagelig, når den er ude af snoren. Så når du vælger et tempo - i hvert fald til den voksne hund - så vælg et rask tempo, som passer til din hund.

Brug et tyndt læderhalsbånd eller en fast sele. Brug aldrig kvælerhalsbånd. Hunden udvikler blot muskler i halsen til at modstå træk osv. fra halsbåndet. Og et halsbånd skal heller ikke bruges som strafmiddel. Brug heller ikke de såkaldte gå-pænt-seler. De strammer om nogle nerver, hunden har - vist nok - under forbenene.

Vælg hvilken side, du vil have din hvalp til at gå, og hold så hunden på den side - og vær konsekvent med det. Det kan være meget irriterende med en hund, som ustandselig krydser ind over en og skifter side, mens man går med to indkøbsposer i hænderne. Om det er højre eller venstre er helt lige meget. Vælg den side, som passer dig bedst. Hvis du skal gå på mange mørke veje uden fortove, kan det dog være en idé at vælge venstre side, da hunden så vil være på den modsatte side end biler.

Hvis du vælger venstre side, så hav snoren i venstre hånd og omvendt hvis du vælger højre side. Her har hunden nemlig den længste snor, og du har en af hænderne fri til at vise vej for hvalpen. Hvalpen skal have ca. 1½-2 meter snor. Så er snoren lang nok til, at hunden kan snuse og besørge, men ikke så lang, at din hvalp ikke kan se din bevægelser. Husk også, at hunden ikke skal gå klinet op ad dig på gåturene. Kravene hedder bare, at hunden går roligt, og at snoren er slap.

Brug dit kropssprog til at vise hvalpen, hvad vej I skal gå. Hvalpen skal se dig som en slags vejviser. Lav ind i mellem nogle store sving og vendinger, så du lærer hvalpen at være opmærksom på dit kropssprog. Når du svinger eller vender, skal du tale med hvalpen og vise den med en armbevægelse i dens synsfelt, hvad vej I skal gå. Lad være med at bruge snoren til at få hunden til dreje. Den skal følge med frivilligt.

Giv hvalpen kontakt nu og da, klap den eller giv den en godbid, når den går, som du ønsker - med slap snor. Når hvalpen begynder at trække, bøjer du dig ned og bremser den med en hånd foran brystet. Det gør du HVER EVIG ENESTE gang hvalpen trækker i snoren. Det kræver virkelig, at du er konsekvent med det, hvis det skal lykkes. Ros hvalpen og snak opmuntrende med den, når den sænker farten og følger med dig. Ryk ALDRIG i snoren. Det kan skade hvalpen i nakke og ryg, og det skaber modstand hos den - tryk avler modtryk.

Lad være med at snakke for meget - du risikerer, at hvalpen mister interessen for dig og din stemme. Det skal være som ros og opmuntring, at du snakker med hvalpen. Regn med, at du skal lave denne træning i en til to måneder, før du begynder at øge sværhedsgraden.

Nu er det ikke længere nødvendigt, at du, hver gang I skifter retning, snakker med hvalpen og viser den vejen.Trap snakken og dirigeringen ned gradvist. Begynd at opsøge og gå forbi ting, som tiltrækker hunden: Legende børn, andre hunde, katte osv. Gå gerne ture med en anden hund i snor. Hvis din hund forglemmer sig og begynder at trække i snoren, skal du være konsekvent med ikke at gå videre, før snoren er slap, og hvalpen er faldet ned igen.

Skal det lykkes at lære hvalpen at gå pænt i snor, kræver det også, at den er fysisk og psykisk velstimuleret. Den skal hver dag ud og gå ture, hvor den kan være uden snor, møde andre hunde, grave huller osv. Og den skal hver dag trænes lidt med, søge efter mad eller genstande osv. Er din hund understimuleret, kan du godt opgive at lære den at gå pænt i snor. Ligesom jeg heller ikke synes, det er fair, hvis en hund lever hele sit liv i en snor.
Artiklen er lagt online d. 19-11-2003 13:44:36 og er ikke opdateret siden den blev lagt online