Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Tør øjenbetændelse hos hunde
Hundens øje holdes hele tiden fugtigt af tårefilmen. Tårefilmen består af 3 lag, dels et fedtholdigt lag, dels et slimholdigt lag og desuden et vandigt lag.
Dette vandige lag, der er det, som man almindeligvis forstår ved tårer, produceres i 2 tårekirtler, hvor den ene ligger under den øverste øjenbensbue, og den anden ligger i blinkhinden.

Tårefilmen har flere funktioner

Den medvirker til at ernære den yderste del af hornhindcn og til at fjerne affaldsstoffer fra stofskiftet i hornhinden. Den er med til at sikre en normal lysbrydning i hornhinden, og dermed til en normal billedopfattelse. Og en tredje funktion er at være med til at holde hornhinden ren for urenheder.

De fleste har prøvet at tå en eller anden lille ting i øjet og har så opdaget, at der straks begynder en øget tåreproduktion, der så at sige "forsøger" at skylle dette fremmede element væk fra øjet. Alt i alt er tårefilmen altså en fundamental del af et normalt fungerende øje.

Hvad sker der så, hvis denne tåreproduktion og dermed tårefilmen mangler? Ja, så kommer der betændelse i øjet. Denne tørre øjenbetændelse viser sig ved en kraftig dannelse af sejt slim og pus. Det kan være vanskeligt umiddelbart at se, at årsagen er en nedsat eller ophørt tåreproduktion, men ofte får man mistanken på grund af dette seje slim.

Diagnose

Diagnosen tør øjenbetændelse stilles ved, at man måler tåreproduktionen. Dette gøres ret enkelt ved at placere et lille stykke filtrerpapir under det nederste øjenlåg, og så på 60 sekunder se, hvor fugtigt papiret er blevet.

Det er tit vanskeligt at finde frem til årsagen til, at tåreproduktionen standser. Man ved, at forskellige medicinske præparater mod infektioner og mod tyktarmsproblemer, kan være årsagen. Slag på øjet, som fx ved påkørsler, kan ligeledes være forklaringen.

Nedsat produktion af skjoldbruskkirtelhormon og autoimmune reaktioner, der er en slags allergisk reaktion mod dyret selv, kan være årsagen til nedsat eller ophørt tåreproduktion.
Hvad kan man gøre, hvis ens hund har fået stillet denne diagnose?

Behandling

Behandlingen består af 2 dele.

Det ene er at søge at få tåreproduktionen startet igen, og det andet er at erstatte tårerne og afhjælpe følgerne af den manglende tåreproduktion, indtil der forhåbentlig atter er gang i tåreproduktionen.

Dyrlægen vil sikkert søge at starte tåreproduktionen ved at behandle øjet med et relativt nyt stof, der hedder Cyclosporin (receptpligtigt), der anvendes i øjendråbeform. Behandlingen er langvarig, og der er set resultat af denne behandling op til 2 måneder efter starten. Så man skal væbne sig med tålmodighed. Hvis tåreproduktionen starter igen, vil man i nogle tilfælde skulle fortsætte med behandlingen resten af hundens liv, i andre kan man stoppe.

En anden metode til at få sat skub i tåreproduktionen er at give hunden stoffet Pilocarpin i maden. Også dette er receptpligtigt. En gang imellem er man nødt til at give så meget, at patienten får kvalme og måske direkte kaster op. så det er ikke altid så rar en metode.

Alt imens disse behandlinger er i gang, er det meget vigtigt at holde følgevirkninger af den tørre øjenbetændelse nede. Dette gøres væsentligst ved at dryppe hundens øje eller øjne med kunstige tårer. Disse kunstige tårer kan købes i håndkøb på apoteket, og der dryppes så tit som muligt, dvs. mindst 8 gange i døgnet.

Hos mennesker findes en tilsvarende sygdom, og disse patienter går rundt med en flaske kunstige tårer i lommen. Så snart de mærker, at øjet begynder at klø og blive irriteret ja, så drypper de sig selv. Det kan vore dyr jo ikke, så derfor må vi mennesker hjælpe dem ved at dryppe meget ofte. Sammen med disse meget vigtige kunstige tårer, kan det være nødvendigt med antibiotika-øjendråber, evt. kombineret med binyrebark-hormoner.

Operation sidste mulighed

Hvis intet synes at virke, og hvis det ikke er praktisk muligt for ejeren på lang sigt at dryppe med kunstige tårer så tit, som det er nødvendigt, så findes der en operation, der kan forsøges. Operationen består i flytning af en spytgang fra mundbulen op til øjet. På den måde får man øjet gjort fugtigt af spyt. Det er ikke så godt som rigtige tårer, men klart bedre end ingenting.

Det er imidlertid en operation, der kan give problemer. I spyttet er der jo noget kalk, der bl.a. kendes fra den tandsten, som sætter sig på tænderne, og somme tider kommer der sådanne kalkaflejringer omkring øjet hos de hundc, der har fået flyttet spytgangen.

Altså en slags "tandsten" i øjet. En gang imellem kommer man også ud for, at spytproduktionen stopper kortere eller længere tid efter operationen, og så er man jo lige vidt. Så man må betragte denne operation som den sidste mulighed.

Kilde: Dyrefondets informationsmateriale. Eftertryk tilladt med kildeangivelse. Af Finn Boserup, Dyrlæge.
Artiklen er lagt online d. 17-11-2002 15:05:28 og er ikke opdateret siden den blev lagt online