Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Broskræk...
Årsagen kan der kun gisnes om, men Storebælt gør nogle hunde bange.

Inden Storebæltsforbindelsen blev etableret, blev der talt meget om tunnelskræk og den klaustrofobi, som nogle føler ved at dykke ned i et stort, mørkt hul - med masser af vand rundt omkring. Det viste sig ikke at være det store problem. Måske derfor blev der ikke sat fokus på broskræk, som vel er den samme mekanisme om end med modsat fortegn, altså højdeskræk. Et er at blive suget ned i dybet som togpassager, et andet er frivilligt, at føre et køretøj over Storebæltsbroen. Op i intetheden med masser af luft foroven, forneden og til siderne med kun et tilsyneladende, spinkelt rækværk til afskærmning fra tomrummet.

Engang stoppede en bilist op på Sprogø, skrækslagen ved at se højbroen tårne sig op og måtte gelejdes via hidkaldt chauffør sikkert til Sjælland. Ubehageligt er det da, når vinden tager i bilen og giver den et ordentligt sideværts skub ved bropillerne. Eller hvis der kommer en tordenskylle under overfarten, og alt står i ét.

Første gang er altid spændende, siden bliver det rutine. Men ikke for alle. Senest er det blevet bemærket, at nogle hunde begynder at ryste og bævre, gispe og halse, når de forcerer broen. Om det skyldes den sjette sans, at de kan fornemme, hvis føreren er nervøs, er en mulighed. Om det skyldes broens svingninger, er en anden mulighed. Eller uvante lyde og rystelser.

Hvis først hunden er blevet nervøs under første tur, er det sandsynligt, at det vil den være fremover på broturene. Hunden har fået oparbejdet et angstsyndrom, som skal bearbejdes - hvis ellers, man kender årsagen.

Metal-lyde. Spørgsmålet er blevet forelagt adfærdsbehandler Irene Jarnved, der ikke umiddelbart kunne give en forklaring på broskræk bos hunde, et fænomen som hun i øvrigt aldrig havde hørt om.

Jeg har en veninde, der lider af højdeskræk og derfor også broskæk, og jeg har det heller ikke selv så fint med højder. Men jeg kører gerne over broen, for der er fast grund under. Måske er der hos hunde også en forskel i graden af højdeskræk, men det tvivler jeg på. Jeg tror snarere, det har noget med lyde at gøre - og slet ikke, at en nervøs chauffør giver en hund broskræk.

Et par dage efter ringede Irene Jarnved - mens hun kørte over Storebæltsbroen på vej mod Jylland.
Årsagen var måske opklaret. Jeg tror, at broskræk hos hunde, måske kan skyldes den metalliske og meget specielle lyd, som opstår, når bilen kører over sammenføjningerne. Selv om der er "metal-dimser'' på alle broer, er lyden helt speciel på Storebæltsbroen, og den ligner ingen andre lyde. Det er måske det, der kan gøre en lydfølsom hund nervøs. Hunden kan i hvert fald ikke kigge ud af bilen og se vandet nedenunder og sige til sig selv - du godeste, hvor er der langt ned.

Mange hunde er meget lydfølsomme. Tænk på skudrædde hunde og hunde, der er bange for fyrværkerilyde og tordenskrald. En så uvant lyd, som den, de hører på brooverfarten, kan også gøre en hund forskrækket

I givet fald er behandlingen som hos hunde, der lider af andre lydforstyrrelser. At optage lyden på bånd og afspille den først sagte og siden højere, til hunden slapper af. Men i tilfælde af broskræk nytter det nok ikke at gøre det hjemme i dagligstuen, hvor lyden ikke har relevans. Mange biler har båndoptagere, og her kan øvelserne indledes, indtil hunden ikke mere viser angst. Måske kan man ad den vej også opdage, om det virkelig er den lyd, den bliver bange for.

Kilde: Dyrefondets informationsmateriale.
Artiklen er lagt online d. 26-03-2005 18:40:13 og er ikke opdateret siden den blev lagt online