Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Importerede hvalpe aflives ofte
Hundehvalpe, importeret fra østeuropa, har ikke bare større dødelighed og øget risiko for sygdomme, de har også stresssymptomer og kan udvikle adfærdsproblemer, der er så uhåndterlige, at hundene bliver aflivet.

Det skriver bladet Dansk Veterinær Tidsskrift, som henviser til to undersøgelser om de mange problemer, man kan have med importerede hvalpe, der ofte er taget fra moderen, inden de er fyldt otte uger.

Hvalpe, der er opfostret i Danmark, er lovmæssigt beskyttet mod for tidlig fravænning, fordi de ikke må overdrages en ny ejer, før de er otte uger gamle. Denne beskyttelse gælder imidlertid ikke importerede hvalpe.

I den ene undersøgelse sammenlignede forskerne to hold hunde-hvalpe, der var fravænnet efter henholdsvis 6 og 12 uger hos moderen.

De for tidligt fravænnede hvalpe havde en lavere tilvækst, en ringere fysisk tilstand og flere tegn på stress.

Blandt forsøgets 95 hvalpe var der 4 dødsfald i de 2 første uger, alle hos 6-ugers hvalpene.

En amerikansk forsker undersøgte derimod 737 voksne hunde, samlede blandt andet oplysninger om deres oprindelse. En del af dem stammede fra dyrebutikker, petshops, hvor hvalpene sidder til udstilling, indtil en køber forbarmer sig over dem. Sådanne hunde kommer fra deciderede hvalpefarme, hvor man masseproducerer hunde. De har stor risiko for at udvikle en forstyrret adfærd så som aggression og frygtsomhed, viste undersøgelsen.

Herhjemme aflives hvert år 10-15.000 hunde på grund af adfærdsproblemer, i de fleste tilfælde aggressiv adfærd.

De to udenlandske undersøgelser bekræfter opfattelsen hos mange danske dyrlæger, der oplever problemer med for tidligt fravænnede hvalpe. Det er en balancegang, for de oplever også problemer med hvalpe, der har fået lov til at gå for længe hos deres mor. Hvalpe, som skal integreres i en familie, skal helst være i menneskehænder så meget som muligt lige fra de åbner deres øjne, så de vænner sig til at blive håndteret på kærlig vis.

De skal præges på mennesker, og det skal ske inden de bliver for gamle og især i perioden frem til de er 12-14 uger gamle, hvor de for alvor er åbne over for påvirkninger, negative som positive. Den dag, hvalpen fylder otte uger, er den klar til at komme ud til deres nye familie, efter mange dyrlægers mening hverken før eller siden.

Kilde: Tina Bryld - jp.dk
Artiklen er lagt online d. 23-11-2007 22:21:14 og er ikke opdateret siden den blev lagt online