Lige nu: 1262 links / 72 kategorier Start Tip et link Nyeste sider Top links Artikler (206) Om

TBE (Tick-Borne Encephalitis)

Hvad er TBE ?

TBE (Tick-Borne Encephalitis), som også kaldes hjernebetændelse, skyldes en flåt-overført virus.

Er TBE et problem i Danmark ?

En dansk undersøgelse (2004) viser, at TBE virusen forekommer i 25 ud af de 27 danske statsskovdistrikter. Tidligere var man kun opmærksom på problemet på Bornholm. Der foreligger svenske oplysninger om hunde med TBE, men sygdommen er endnu ikke diagnosticeret i Danmark.

TBE ude i verden

Sygdommen er endemisk i Skandinavien, Vest- og Centraleuropa og de lande der udgjorde det tidligere Sovietunionen. TBE er normal i Østrig, Estland, Letland, Tjekkiet, Slovakiet, Tyskland, Ungarn, Polen Schweiz, Rusland, Ukraine, Hviderusland og den nordlige del af Ex-jugoslavine. Den forekommer mindre hyppigt i Bulgarien, Rumænien, Danmark, Frankrig, Ålandsøerne og den finske kystlinie overfor, samt langs kysten af Sydsverige, fra Uppsala til Karlshamn. Serologisk vidnesbyrd om TBE-infektion, samt sporadiske tilfælde er rapporteret fra Albanien, Grækenland, Italien, Norge og Tyrkiet. Den russiske forår-sommer-encephalitis overføres af I. persulcatus flåter og forekommer i Kina, Korea, Japan og de østligste områder af Rusland

Hvordan bliver man smittet med TBE ?

Infektionen opstår efter bid fra inficerede flåter, oftest rammes personer, der besøger eller arbejder i områder, hvor der forekommer flåter, f.eks. i skove, marker eller enge.

Hvordan viser TBE sig hos hunde ? - typiske symptomer hos hunde er:

1.Feber
2.Sløvhed
3.Slingerhed
4.Ukoordinerede bevægelser
5.Forskel i pupillernes størrelse
6.Kramper
7.Delvise lammelser
8.Nedsat vågenhed

Hvis du observerer en eller flere af de ovenstående symptomer, anbefaler vi dig at kontakte din dyrlæge så snart som muligt, for at finde årsagen til symptomerne.

Hvordan kan TBE behandles ?

Eftersom der ikke findes nogen tilgængelig specifik behandling, der er målrettet selve TBE-virusset, er det nødvendigt med symptombehandling eller støttende behandling. Som sagt er TBE et virus, hvorfor behandling med antibiotika ikke virker. Der findes heller ikke nogen vaccine mod TBE til hunde.

Hvordan kan man forebygge TBE ?

Det er altid en god ide at kontrollere hunden dagligt og fjerne eventuelle flåter så hurtigt som muligt. Ideelt set burde hundeejere dække deres arme og ben, når de lufter hund i skoven i endemiske områder og bruge produkter, der afskrækker flåter. Da TBE overføres af flåter, er den mest effektive måde at nedsætte risikoen for TBE, at holde flåterne på afstand. Dertil kan du bruge Bayvantic®, et flåtmiddel i form af pipetter, som hjælper med at holde flåter væk fra hunden i 1 måneds tid. Bayvantic® virker på den måde, at permethrin fremkalder en brændende følelse på flåternes fødder, den såkaldte hot-foot-effekt. Derfor søger flåterne straks væk fra hunden, før de når at suge blod og smitte hunden med TBE.

Kilde: BV Nordic.

Roulette

Foderland.dk

FODERLAND er en mindre privatejet butikskæde, med speciale i salg og levering af foder og tilbehø...

Tilfældige artikler

Hundehold og naboer

Hundehold og naboer

Mange mennesker henvender sig til Dyrefondet vedrørende problemer med naboerne - enten på grund af eget hundehold, eller fordi man er generet af naboens hund. Ofte bliver

Rabat - One.com

Få 100 kroner i rabat, ved oprettelse af domæne/hostingpakke hos One.com og støt nethundeguiden.dk.

Tryk her og læs mere om dette tilbud: http://one.me/daaaewtb

pug dog lav en flot hjemmeside