Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Når hunden hyler
Hvad enten det skyldes ensomhed, kontaktsøgen, tæft af tæve i løbetid, alene hjemme eller simpelthen, at den hyler med i koret, er der grund til at afreagere. Der er ikke megen ulv tilbage i de hunde, der har levet mellem mennesker i årtusinder. Alligevel kan vi komme ud for, at der stadig dukker reminiscenser af urdyret op i den flinke tamhund, så den udstøder ulvehyl, der kan høres langt væk. Et højt hyl, en uhyggelig tuden, der ligget fjernt fra familiehundens sædvanlige signaler. Lyde, vi ellers kun kender fra dyrefilm i tv.

Frygt og overtro

I gamle dage var det en lyd, der spredte skræk omkring sig, og det er ikke vanskeligt at forestille sig, hvor uhyggeligt det har lydt en mørk nat i øde egne, hvor fårene gik ubeskyttet ude på marken, og hvor oplysningen på enhver måde var ringe. Hvor langt lyser en primitiv staldlygte, hvis man vil komme fårene til hjælp og drive rovdyret på flugt?. Hvis man ellers turde vove sig ud i mørket for at møde det ukendte. Man vidste jo aldrig, om det var en varulv eller andet overnaturligt. Dengang der var mere mellem himmel og jord.

Ulvens signal

Når ulve hyler, er det for at markere territoriet, så hver flok er klar over, at her er et område, der er optaget. Ulvehylet kan også være et "jagthorn", der kalder flokken til ro og samling i skumringen, før de drager ud på jagt i samlet flok eller i grupper: "Så er det nu, hvis du skal være sammen med os"! Et tegn, der efter sigende fungerer stærkt og effektivt.

Den ensomme hund

Det er sjældent, at hunden, der lever et trygt og godt familieliv, hyler. Det skulle da lige være, når den er alene hjemme eller på anden måde skilt fra familien i længere tid. Da vi fik hvalpen Buller, var han fire måneder gammel og havde levet et godt og muntert liv med mange hunde og en kærlig opdrætter, der gav ham lov til at sove i sengen. Han var glad, da han kom og hilste på Flora og skridtede territoriet af, men da jeg tog ham med i seng og slukkedelIyset, gik han ned i fodenden, satte forbenene op på fodgærdet og hylede som en ulv ud i natten. Siden hørte vi det aldrig mere. Var det ulvens farvel til sin gamle flok?.

Hyletoner ude og inde

Det siges, at hanhunde hyler, hvis de lukkes inde, efter at de har fået færten af en tæve i løbetid. Hunden på landet der lukkes ud en sen aften til godnatluftning, Har det med at hyle mod månen eller hyle med i koret af andre hunde i området for at få kontakt. Så skal man reagere ved at gå ud til den og snakke lidt så den ikke føler sig alene . Der er hunde, der hyler som ulve når de hører høje lyde som udrykningskøretøjer, sirener og sopraner, og derfor nok bør lukkes ud af stuen, når mormor og morfar skal høre, hvor dygtig lille Line er blevet til at spille på blokfløjte.

Når man har noget på hjerte

Ulvehyl er et godt og anvendeligt signal, når man har noget på hjerte. Hvad enten det drejer sig om ulve eller hunde. Bevidst eller ubevidst brug så er det et budskab, som omgivelserne ikke bør sidde overhørig. Og da slet ikke, når det er en hund, der vil fortælle sine mennesker, at der er noget, der trykker. Om det er ensomhedsfølelse, udlængsel eller noget helt tredje, så er det hundeejerens selvfølgelige pligt at finde ud af, hvad der er galt, når hunden hyler.

Kilde: Dyrefondets informationsmateriale.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:19:25 og sidst opdateret d. 06-06-2022 14:26:44