Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Hjælp!, hvalpen bider
Når jeg ikke selv har en hvalp, glemmer jeg hurtigt, hvor rædselsfuldt det faktisk er. Jeg husker kun den søde, nuttede uldklump, som var så sjov. Så må venner og familie lige minde mig om, hvordan de måtte barrikadere sig bag døre, have vanter på hænderne osv. for at undgå de sylespidse tænder.

Hvalpe bider - og de bider meget. Inden du fik hvalpen hjem, har den brugt en stor del af sit korte liv på at lege, slås, bide og ruske i sine kuld-søskende. Af og til hører man et lille piv fra en af hvalpene. Den trækker sig lidt, men genoptager kort efter legen igen. Denne leg fortsætter hvalpene, når vi får dem hjem. De bider os i fingrene, i armene, i benene og i ansigtet. Og det gør rigtigt ondt.

Der er ikke noget at sige til, at det at få en hvalp i huset kan komme som noget af et chok for især førstegangshundeejere. Men også mere garvede ejere kan blive overraskede. De husker nemlig heller ikke, hvordan Buller opførte sig som hvalp for 12 år siden. Og for mange børn - også de større - bliver ønskedrømmen om en hundehvalp næsten til et mareridt.

Bekymringerne begynder nu at dukke op.

Er hunden ved at tage magten?
Er den aggressiv?
Hvordan skal det ikke gå, når den bliver større?
Ejerne begynder nu at tage hårdt fat i hvalpen, så den kan lære, hvem der bestemmer.
Der bliver råbt nej til hvalpen meget højt.

Når du straffer hvalpen for at bide, risikerer du et af følgende: Hvalpen lærer, at den får opmærksomhed, når den bider. Faktisk bliver det tit endnu værre, når den straffes. Hvalpen stresser op og bider endnu mere og endnu hårdere. Og hvad værre er - den tager denne adfærd med sig langt ud over hvalpetiden.

Andre hvalpe bliver så forskrækkede over at blive straffet, at de helt holder op med at bide. Og det er jo rart - i første omgang. Men de holder også op med at hilse og tage kontakt i det hele taget. Hvalpen går dermed glip af en meget værdifuld social indlæring. Og meget ofte er det disse hunde, der bider som voksne. Endelig er der hvalpe, som bliver så bange, at de begynder at forsvare sig for alvor. Disse hunde lever som regel ikke særlig længe. Hvalpebideri har en meget vigtig social funktion. Det udvikler nemlig hvalpens bidhæmning over for artfæller. Gennem leg og bideri lærer hvalpen, at når den bider for hårdt, vil den anden hvalp ikke lege med den. Den sjove leg stopper altså. På den måde lærer hvalpen altså at få kontrol over sine tænder. For flokdyr med så farlige våben, som hundens tænder er, er det af livsvigtig betydning, at de kender grænsen for, hvornår de gør skade på flokmedlemmer. Ellers kan det gå gruelig galt.

Det er denne bidhæmning, vi skal træne hvalpene i, når vi får dem hjem. Godt nok er hvalpebideri helt naturlig, men det er vigtigt, at vi fortsætter træningen af hvalpens bidhæmning. At træne hvalpens bidhæmninger, skal – som al hundetræning – ske gradvist. Og du bør starte allerede nogle få dage efter, du har fået hvalpen hjem. Sæt dig ned, leg med din hvalp og lad den bide i dine hænder. Når den bider lidt hårdere, end den plejer, siger du AV oppe i et højt toneleje, rejser dig op og går væk. Du skal ikke lyde vred, men efterligne hvalpens hyl og piv. Efter ca. 10 sekunder går du tilbage til hvalpen og fortsætter legen. Så længe hvalpen ikke bider hårdt, leger I videre. Men når den igen bider for hårdt: AV og afbryd kontakten nogle sekunder og genoptag så legen.

Når hvalpen har forstået princippet, kan du øge kravet lidt mere. Nu må hvalpen kun bide forsigtigt i dine hænder. Bider den for hårdt: AV, afbryd kontakten og gå væk. Det gør du nogle gange, hvorefter du igen øger kravet. Sådan fortsætter du, indtil hvalpen er klar over, at det kun er ok at slikke eller sutte på dine hænder. Nu bør du også sætte regler op for andre steder på kroppen. Hvalpen bør ikke bruge tænder i ansigtet på dig, bide dig i anklerne osv. Hvis den gør det, siger du AV og går væk.

Når hvalpen er omkring tre måneder gammel, bør den have lært, at den skal være forsigtig med sine tænder. Nu kan du sætte kravet op til, at hvalpen slet ikke må bruge tænderne på os mennesker overhovedet. Træn det på samme måde. Når den bruger tænderne: AV og afbryd kontakten i nogle sekunder. Det er en god idé også at fortælle familiemedlemmer og besøgende om reglerne, og hvordan de skal gøre. Hvis den bider dem, når de hilser på den, skal de også sige AV og afbryde kontakten i nogle sekunder, før de igen hilser, leger eller kæler med den.

Hvalpebiderier forsvinder som regel, når hvalpen er ca. fire til fem måneder gammel, omkring samtidig med at den får nye tænder. Så bare rolig.

Der er håb forude...

Bragt i samarbejde med Jubii Hundenyt.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:27:55 og er ikke opdateret siden den blev lagt online