Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Hundens alder og følger deraf
De tider, hvor man aflivede en ældre hund eller kat, hvis den skrantede lidt, er stort set forbi. I dag ønsker de fleste dyreejere at bevare sit familiedyr så lang tid som muligt - så længe det er forsvarligt. Og der kan gøres meget i dag for at bevare en god livskvalitet, selvom man er firbenet og gammel .

Mange af de sygdomme eller skavanker, der kan genere det aldrende dyr, kan ikke kureres fuldstændigt. Det er dog ofte muligt at finde frem til en behandling og tilrettelægge en daglig rytme for dyret, så dets liv bliver acceptabelt. Ældre dyr har som regel nedsat modstandskraft. De infektioner, som et ungt og frisk dyr med lethed selv overvinder, volder undertiden problemer for de gamle. At leve i trygge og vante omgivelser uden stress-påvirkninger er af stor betydning. Her er lidt om de hyppigst forekommende lidelser hos gamle hunde og katte:

Gigt

Ældre dyr lider ofte af gigt. Samtidig svinder muskelmassen, og det forstærker problemerne. Det samme er tilfældet hvis dyrene er overvægtige. Man ser det ved, at dyret har besvær ved at rejse sig eller efter motionering. Efter at have bevæget sig lidt, går det bedre. Efter et langt liv kan der være slid i ledbrusken. Der opstår nydannelser af knoglevæv - slidgigt. Hvornår skal der gøres noget ved det? Vi har jo det problem, at vi ikke taler dyrets sprog. Dyr giver ikke udtryk for smerte på samme måde som os selv. Bliver det besværligt at komme op efter hvile? Er der halthed på et eller flere lemmer? Så kan der være tale om smerte og tiden er inde til at tale med dyrlægen om en smertebehandling. Pas på med at bruge dine egne hovedpinetabletter uden først at forhøre dig hos dyrlægen. Især katte er meget følsomme for visse håndkøbsmidler (f.eks. paracetamol).

Nervelidelser

Især hos de store hunderacer (schæfer o.a.) ser vi problemer med svigtende funktion af bagparten. Det viser sig som en let slingrende gang med bagbenene (eller "knocling"), der er en slags overkodning, hvor poterne ikke rigtigt følger med. Kløerne slides på oversiden. Lidelser i centralnervesystemet (i den bageste del af rygmarven) kan være årsagen. Symptomerne kan i mange tilfælde afhjælpes for en periode med medicin.

Kosten

Ældre dyr har behov for speciel kost. Især gamle katte udvikler ofte nedsat nyrefunktion. Et mindre, men forbedret proteinindhold, skåner leveren og nyrerne. Når dyrene bliver ældre stiger deres behov for mineraler, idet deres optagelse i tarmen bliver dårligere. De såkaldte senior- eller geriatriske-diæter opfylder disse behov. Er der overvægt, vil en slankediæt være på sin plads. Diæterne kan fås hos dyrlægen.

Hjertet

"Slitage" af hjertet er ligesom hos mennesker meget almindeligt forekommende hos hunde og katte. Hoste er et karakteristisk førstesymptom på svigtende hjertefunktion. Især de små hunderacer, som jo også er dem, der kan blive meget gamle, er i risikogruppen for at udvikle hjertesygdomme. Når hjerteklapperne er slidt, lukker de ikke helt tæt mere. Det betyder, at hjertet må arbejde kraftigere for at pumpe tilstrækkeligt blod rundt i organismen. Hjertemusklen vokser, men bliver ikke mere effektiv af det - tværtimod. Jo før hjertelidelsen erkendes, jo bedre er mulighederne for at forebygge skaderne. Dermed forlænges dyrets liv og livskvaliteten forøges. For det er nemlig muligt at behandle hjertelidelserne. Udover digitalespræparaterne, som man har anvendt i mange år, er man begyndt at anvende nye blodtryksregulerende stoffer, som er med til at understøtte behandlingen. Undlades behandling vil nyrerne tidligt tage skade. Nyrerne er nemlig afhængige af et konstant højt "flow" af blod. Hvis først nyrerne svigter, kan det være for sent at sætte ind med en behandling.

Svulster

De fleste svulsttyper udvikler sig heldigvis først ret sent i et livsforløb. Der kan opstå svulster i stort set alle organer. Nogle er godartede. Dvs at de ikke spreder sig i kroppen eller generer på det sted, de vokser Andre er ondartede, hvilket betyder, at de kan sprede sig til andre organer og/eller ødelægge livsvigtige funktioner. Man kan kun sjældent se på en svulst, om den er farlig eller ej. Derfor bør man som en hovedregel fjerne svulsten tidligt i forløbet - jo før, jo bedre. Det er risikabelt at lytte til et råd om "at holde øje med svulsten", eller at "den nok ikke betyder noget". Tænk på dig selv. Hvordan ville du forholde dig, hvis du havde en tilsvarende svulst? Få den væk hurtigst muligt - ikke sandt?

Tænderne

Med alderen stiger behovet for en regelmæssig tandpleje. Prøv en gang at løfte læben på din gamle hund eller kat. Prøv også at lugte til munden. Er tænderne dækket af gul/brune belægninger eller er tandkødet rødt og irriteret, vil en tandrensning være gavnlig. Mange ældre dyr går med løse tænder og ubehandlet parodontose (betændelse langs tandhalsen). Dyrene siger ikke selv til. Det er os, der har ansvaret for at holde øje med mundhygiejnen.

Regelmæssigt check

Et regelmæssigt sundhedscheck, som man udfører ved den årlige vaccination, er især værdifuldt for ældre dyr. Et sådant sundhedscheck kunne eventuelt udvides med blod- og urinprøver på dyr over 8-10 år .Så havde man bedre mulighed for at erkende de begyndende organsvigt i tide.

Kilde: Jørgen Mikkelsen - Fagdyrlæge.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:46:33 og er ikke opdateret siden den blev lagt online