Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Betændelse i analkirtlerne
Analkirtlerne ligger ved endetarmsåbningen og giver ofte anledning til problemer – især hos hunde over to år. Alle racer angribes, og begge køn er lige udsatte. Problemer viser sig typisk ved at hunden kurer på halen eller slikker sig i området. Analkirtelbetændelse er ikke en meget alvorlig sygdom, men den kan være ret så generende for hunden, fordi det klør og gør ondt ved tarmåbningen. Denne kløe kan give eksem og hudbetændelse på bagkroppen - hvilket øger ubehaget for hunden. l visse tilfælde kan der komme en byld i analkirtlen, og det er forbundet med stort ubehag og smerter. Uanset om der er tale om kløe, eksem eller en byld er behandlingen som regel ret ukompliceret, selv om det nu og da kan være nødvendigt med behandling i narkose og med antibiotika.

Symptomer

Symptomerne på analkirtelproblemer er meget forskellige. Af og til er de endog vildledende i den forstand, at de ikke har nogen synlig sammenhæng med analområdet. De almindeligste symptomer er følgende:

Hunden slikker sig omkring endetarmsåbningen og kurer på halen. Det vil sige at den sætter sig, løfter bagbenene op fra underlaget og trækker sig frem med forbenene.
Kløe ved lænden og haleroden. Hunden gnider disse områder mod borde og stole.
En skæv siddestilling, hvor hunden nødigt sidder lige på halen, men flytter vægten over på det ene lår, eller den rejser sig igen straks efter at have sat sig.
Kraftig slikken flere steder på bagkroppen, for eksempel områder på bagbenene, mellemkødet eller frankerne.
For det meste er det dog lænden og halerodsregionen, der bliver udsat for meget slikkeri. Netop her sker det ofte, at denne intense slikken medfører et såkaldt "hot spot". Det er et hudområde, hvor hårene er slikket bort, og huden er rød, hævet, væskende og meget øm.

Behandling

Behandling af simple tilfælde består i, at kirtlernes indhold klemmes ud, og at antibiotikasalve eventuelt indføres. l visse tilfælde er det nødvendigt at efterbehandle hunden med antibiotikatabletter i nogle dage. Udklemningen af kirtelindholdet skal eventuelt gentages efter en uges tid. Hvis der er opstået yderligere problemer i form af væskende eksem efter voldsom slikken, eller hvis der er opstået en byld i den ene eller begge kirtler, kan det være nødvendigt med behandling under narkose. Hvis analkirtelbetændelsen kommer igen flere gange med kort mellemrum, bør man overveje en operation. Ved dette indgreb fjerner man kirtlerne, og problemet er løst en gang for alle.

Årsag

Der kan ikke siges noget helt præcist om årsagerne til lidelsen, men nogle gange hænger problemet sammen med manglende stimulering af kirtlerne, så de ikke bliver tømt regelmæssigt. l andre tilfælde kan problemet have sammenhæng med, at hunden har haft diarre. Som det fremgår kan denne lidelse være et ubehageligt problem for mange hunde, så hvis man bemærker et af de nævnte symptomer, bør man få hunden undersøgt af dyrlægen.

Kilde: DDD Pjece.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:47:31 og er ikke opdateret siden den blev lagt online