Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Ørelidelser
Sygdomme i øret, specielt i den ydre øregang, optræder hyppigt og især hos hunde. Ørets og øregangens specielle udformning betyder, at der meget nemt kan opstå betændelse. Lad altid dyrlægen undersøge ørerne ved den årlige vaccination og kontakt straks dyrlægen, hvis der er mistanke om betændelse i øret. Det kan spare dyret for mange smerter og megen ubehag, hvis det kommer under behandling på et tidligt tidspunkt. Som ejer må man altid være opmærksom på, om der er unormal lugt fra øret, udflåd eller om dyret ryster meget på hovedet og kradser i øret. Smerte og ubehag ved berøring af ørerne og almen utilpashed forekommer hyppigt ved ørelidelser.

Symptomer på øregangsbetændelse

Symptomerne varierer meget ved betændelse i øregangen eller mellemøret. Der kan være tale om en unormal lugt fra øret, eller, at øret er rødt, irriteret og hævet. Nogle gange kan man direkte finde sår i øreflappen eller øregangen og der kan komme udflåd fra øregangen. Læg mærke til, om dyret ryster sig meget på hovedet, om det kradser sig i øret og, om det har en skæv hovedholdning. Hvis et eller flere af disse symptomer er tilstede, skal dyrlægen kontaktes.

Årsager til øregangsbetændelse

Årsagen til at dyret får øregangsbetændelse hænger ofte sammen med en hudsygdom forårsaget af allergi, stofskifte- eller hormonforstyrrelser, eller svækkelse af immunforsvaret. Men i det hele taget er hunde ret udsatte, da de har en lang og snæver øregang med et næsten vinkelret knæk. Nogle racer har desuden en mere eller mindre kraftig hårvækst i øregangen og nogle hunde har nedad hængende og kraftigt behårede øreflapper. Alt sammen forhold, der er medvirkende til, at en betændelse nemmere kan udvikle sig.

Medicinsk behandling

Et grundlæggende princip ved behandling af øregangsbetændelse er først og fremmest en rensning af hele øregangen for at fjerne hår, vokspropper, materie og eventuelle fremmedlegemer. Først når det er sket, kan dyrlægen se arten og omfanget af betændelsen og samtidig afgøre, om trommehinden eller mellemøret også er angrebet. Det er derfor ofte nødvendigt med en let bedøvelse, for at øregangen kan renses fuldstændig. I nogle tilfælde tager dyrlægen en prøve af indholdet i øret for i laboratoriet at undersøge, hvilken infektion der er tale om og herefter vælge den mest effektive medicin.

Kirurgisk behandling

En del kroniske tilfælde af øregangsbetændelse hos hunde kræver en operation for at standse betændelsen eller bringe den under kontrol. Det gælder især, hvis huden i øregangen er kronisk fortykket og øregangen dermed mere eller mindre lukkes, så afløb og luftudgang bliver for dårlig. Ved en plastisk operation i øregangens hud og brusk fjernes den lodrette del af øregangen, så betændelsen har svært ved at fortsætte.

Blodøre

Undertiden opstår en væskeansamling i øreflappen. Udtrykket ""blodøre"" er noget misvisende, da der ikke er tale om en blodansamling, men en tynd væske indeholdende lidt blod. I de fleste tilfælde ses blodøre, uden at der samtidig er betændelse i øret, og nogle racer - og her specielt Golden Retriever - er særlig disponeret. årsagen er ukendt, men formentlig er der tale om en svækkelse af hundens eget immunforsvar. Blodøre kræver kirurgisk eller medicinsk behandling for at hindre udviklingen af en deform øreflap. Der kan hyppigt ske tilbagefald, hvor der kommer et nyt blodøre i sammen eller det andet øre.

Døvhed

Det er ikke ualmindeligt, at hunde har nedsat hørelse eller er helt døve. Årsagen kan være en forudgående dybere betændelse i øret, men ofte er det ældre hunde, der bliver døve. Døvhed kan sjældent behandles, men de fleste hunde klarer sig godt i kraft af deres øvrige sanser.

Forebyggelse

Øregangsbetændelse er den hyppigst forekommende sygdom hos hunde. Alene her i landet lider mange tusind hunde af kronisk betændelse i ørerne. De kunne være sparet for mange smerter og ubehag, hvis de var kommer under behandling på et tidligt tidspunkt. Lad derfor altid dyrlægen undersøge ørerne ved den årlige vaccination og få instruktion i, hvordan man nemmest fjerner kraftig hårvækst i den øverste del af øret. Det er vigtigt, at den rigtige diagnose stilles så hurtigt som muligt, så behandlingen hurtigt kan begynde. Kontakt derfor straks dyrlægen, hvis der er mistanke om betændelse i øret. Benyt aldrig medicin, før dyrlægen har klarlagt årsagen. Benyt ikke tidligere udleveret medicin, før dyrlægen er spurgt. Benyt ikke medicin, der ikke er beregnet til ørerne. Pulver/pudder må ikke bruges, fordi det klumper sammen og danner propper i øregangen. Håndkøbspræparater af typen "ørelotion" bør kun bruges ved rensning af øreflappen.

Søg omgående dyrlæge ved unormal lugt, kløe, udflåd eller smerte.

Kilde: DDD Pjece.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:53:41 og sidst opdateret d. 15-09-2021 12:14:10